{youtube}nqn4SwZN8hI{/youtube} 

 

Dezvoltarea spectaculoasa a noilor tehnologii si accesul generalizat la acestea au produs un fenomen de abuz compulsiv, pe care unii cercetatori il compara cu dependenta de droguri, cum este cazul telefonului mobil, noteaza ziarul La Verdad.

Aceste dependente, care se intalnesc mai ales in randul adolescentilor si tinerilor in general, insa nu doar la ei, pot fi definite drept comportamente repetitive de utilizare a telefonului mobil, care se transforma in tulburari obsesive si compulsive. Potrivit lui Enrique Echeburura, profesor la Facultatea de Psihologie din Tara Bascilor, ”in prima faza sunt considerate placute, pentru ca ulterior sa nu mai poata fi controlate de individ”.

Un studiu recent publicat de Asociatia Medicilor Britanici a relevat ca fumatul incepe sa fie inlocuit in randu ltineretului de celulare. Un element important in accentuarea acestor dependente este publicitatea pe telefoanele mobile destinate adolescentilor sau copiilor. O organizatie a consumatorilor spanioli sublinia ca peste jumatate din publicitatea adresata publicului tanar este ifuzata pe telefoanele mobile mesaje SMS, logo-uri si home-pages. Publicitatea agresiva si generalizata menita sa stimuleze consumul, difuzata pe celulare, constituie un de ordin social ce poate influenta dezvoltarea fenomenului dependentei de telefoane mobile.

Un efect pervers si suprarealist al acestui nou tip de publicitate, dar simptomatic, a fost punerea in vanzare inainte de Sarbatorilede Craciun a unui telefon mobil pentru copiii de patru ani, in Mrea Britanie, ulterior retras. La aceasta trebuie adaugat un vid legislativ care exista in reglementarea normelor tehnice privind consumul, utilizarea si publicitatea pe telefoanele mobile.

 

Un alt element relevant este acela ca, de multe ori, impulsionarea utilizarii celulalelor se face pe plan familial, din motivul elementar de controlare a tinerilor,insa paradoxul a facut sa devina un element de frustrare pentru parinti, telefonul utilizandu-se tocmai pentru a evita acest control, asa cum se arata in studiul realizat de Universitatea din Navarra privind impactul acestor tehnologii asupra relatiilor sociale dintre tineri. Acest studiu a relevat faptul ca tinerii cu varste intre 15 si 19 ani au recunoscut ca sunt dependenti de telefonul mobil, celularul constituind legatura lor esentiala cu ”gasca” lor de prieteni.

In spatele acestor comportamente de dependenta de mobile se afla de obicei probleme legate de autoapreciere in relatiile interpersonale, anxietate si insecuritate, senzatia de izolare si singuratate, precum si alti factori emotionali. Este si motivul pentru care interventia in acest tip de dependenta trebuie realizata asupra problemelor ce stau la baza si care au generat astfel de comportamente, fiind necesare totodata mecanisme normative care sa controleze publicitatea pe telefoanele mobile, nivelurile de difuzare,
restrictionarea utilizarii lor in anumite localuri publice, dezvoltarea de campanii de informare si educatie privind telefoanele mobile; precum si impunerea unui cod comportamental care sa previna abuzul si conduitele compulsive ale utilizarii mobilelor.

 

VIS 02.04.2008 – Dependenta de telefonul mobil

| Ultimele | 0 Comments
About The Author
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>