VIS 11.02.2008 – Dependenta de Internet

Ca urmare a cresterii evidente a Internetului modern, media zilnica de utilizare a acestuia de catre un utilizator obisnuit a crescut la aproape 3 ore si jumatate, spune un studiu realizat la finalul anului 2005 de cercetatori ai Universitatii Stanford. Un alt studiu, desfasurat la finalul anului 2006 de revista internationala de neuropsihiatrie CNS Spectrums, a ajuns la concluzia ca folosirea excesiva a Internetului este de natura sa provoace probleme psihice serioase pentru subiectii testati. Studiul s-a realizat pe un esantion de 2.500 de utilizatori americani de Internet, care au fost contactati telefonic. 8% din subiecti au recunoscut ca se gândesc la Internet si când nu sunt online, iar 14% gasesc greu sau imposibil sa stea departe de Internet câteva zile la rand. Peste 15% din cei intervievati au admis ca acceseaza Internetul pentru a scapa de problemele reale.
Medicii de la CNS trateaza totusi necesitatea utilizatorului de Internet de a accesa mediul online ca pe o tulburare psihica, si nu ca pe o dependenta. În viitor, probabil ca lucrurile se vor schimba. Exista un curent foarte puternic în SUA, societatea americana a medicilor psihiatri luand în considerare în mod foarte serios plasarea dependentei de Internet ca boala recunoscuta în viitoarea editie a manualului de diagnostic pe care o va edita.
În vreme ce SUA nu considera înca dependenta de Internet ca pe o adevarata maladie, alte tari au facut deja pasi în acest sens. Motivata mai degraba de impactul mediatic al unei asemenea afirmatii, China a consacrat legislativ dependenta de Internet, impunând companiilor obligatii de consiliere periodica si de tratare a celor mai timpurii simptome pe care le-ar manifesta angajatii. Coreea de Sud a lansat un centru national pentru prevenirea si consilierea dependentei de Internet, ca raspuns la cresterea alarmanta a numarului dependentilor în rândul populatiei, care se bucura de una dintre cele mai ridicate rate de conectare la Internet din lume.
Sursa: Saptamana Financiara NR. 93, LUNI 15 IANUARIE 2007

Category: Emisiuni
About The Author
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>