VIS 22.10.2008 – Parcul Sipote
{youtube}dZNHpkSGxWE{/youtube}

 

Parcul Şipote, un pericol public pentru cei care îndrăznesc să-l străbată

Fără a beneficia de vreo investiţie în ultimii ani, zona Parcului Şipote a ajuns un adevărat pericol public pentru cei care îndrăznesc să-l străbată.

Traversat de principala cale de acces spre Cetatea de Scaun a Sucevei, pentru cei care vor să facă acest drum pe jos, Parcul Şipote a ajuns o adevărată ruină, cu alei distruse aproape în totalitate, cu scări rupte, iar ca „peisajul” să fie complet, în ultima perioadă au dispărut şi capacele de la canale.

Şi la toate acestea, de câteva zile se mai adaugă şi inundaţiile produse de apa ce se scurge dintr-un canal care colectează apele pluviale din centrul municipiului Suceava.

Aceasta este imaginea pe care o întâlnesc sucevenii care doresc să se plimbe prin Parcul Şipote şi una din „cărţile de vizită” cu care sunt întâmpinaţi turiştii care vor să ajungă pe jos la Cetatea de Scaun a Sucevei.

Şi, dacă nu ar fi fost de ajuns, parcul de la poalele cetăţii a devenit o „ţintă” şi pentru antreprenori, în condiţiile în care există deja un proiect în vederea construirii a două blocuri, pentru care există deja emis certificatul de urbanism.

 
O zonă în care nici o instituţie publică nu poate să investească

Deşi se află în mijlocul Sucevei, Parcul Şipote este „protejat” de orice posibilă investiţie, atât Primăria Suceava, cât şi Direcţia Silvică, susţinând că nu au posibilitatea legală de a aloca fonduri pentru reabilitarea zonei.

Singura soluţie pentru a se putea investi în această zonă, avansată de primarul Sucevei, Ion Lungu, este trecerea întregii suprafeţe împădurite de la poalele Cetăţii de Scaun în proprietatea sau administrarea municipalităţii.

În acest sens, Lungu a explicat că demersurile Primăriei Suceava de a intra în proprietatea Parcului Şipote au fost demarate încă din anul 2004, când la Comisia Judeţeană de Fond Funciar a fost depusă o cerere pentru reconstituirea dreptului de proprietate pentru o suprafaţă de 177 hectare de pădure, reprezentând 110 hectare de pădure în zona Zamca şi 67 de hectare suprafaţa împădurită din Dealul Cetăţii.

Ion Lungu spune că solicitarea a fost justificată printr-o decizie din anul 1963 a Sfatului Popular al Regiunii Suceava, în care se precizează că s-a transmis din administrarea acestei instituţii, în cea a Direcţiei Regionale Forestiere, cele două suprafeţe de pădure menţionate anterior. Mai mult, Primăria Suceava a prezentat şi un extras de Carte Funciară, în care se preciza că pe o parte din cele două parcele proprietar a fost comuna Suceava.

Cu toate acestea, cererea de retrocedare a Primăriei a fost respinsă de comisia judeţeană de fond funciar, motiv pentru care municipalitatea a acţionat în instanţă atât comisia, cât şi Direcţia Silvică Suceava.

„Iniţial am câştigat procesul. Însă după mai multe termene, şi după recursul făcut de comisia judeţeană şi de Direcţia Silvică am pierdut procesul şi respectivele suprafeţe de teren”, a declarat Ion Lungu.

 
Variante costisitoare pentru preluarea de către Primărie a Parcului Şipote

Ion Lungu a explicat că una din variantele prin care municipalitatea ar putea intra în posesia Parcului Şipote ar fi promovarea unei Hotărâri de Guvern prin care să se aprobe transferul pădurii de la Direcţia Silvică la Primărie.

„Am încercat o altă variantă, şi anume să facem un transfer de la Regia Naţională a Pădurilor, prin Ministerul Agriculturii. Din păcate ne-a fost din nou respinsă solicitarea noastră. În ultimă fază am făcut o solicitare pentru 30 de hectare de teren, aferente zonei din împrejurul Cetăţii de Scaun. Într-o primă fază am obţinut acordul de la RNP, dar secretarul de stat pe probleme de fond forestier din Ministerul Agriculturii a aprobat trecerea în proprietatea Primăriei cu condiţia scoaterii din circuitul forestier”, a declarat primarul Sucevei.

Lungu a adăugat că o astfel de variantă ar costa Primăria Suceava peste 30 de miliarde de lei vechi.

El a precizat că, în condiţiile în care suprafaţa respectivă de pădure este a Ocolului Silvic Pătrăuţi, Primăria nu poate aloca fonduri nici pentru reabilitarea aleilor şi nici pentru salubrizarea zonei. Ion Lungu a explicat că prin trecerea celor 30 de hectare de pădure în proprietatea Primăriei, municipalitatea ar putea aloca fonduri pentru întreţinerea parcului şi, mai mult, întreaga zonă este inclusă într-un proiect mai amplu, intitulat „Reabilitarea Cetăţii de Scaun”.

„Avem depus deja un proiect de reabilitare a Cetăţii de Scaun, pentru care s-a primit, de la Guvernul României, suma de 32 de miliarde de lei în vederea întocmirii aplicaţiei tehnice, iar noi am făcut studiul de fezabilitate. Sunt optimist că în cele din urmă vom obţine cel puţin 30 hectare de teren aferente zonei de la Cetate, astfel încât să putem începe investiţiile”, a mai spus Lungu.

 
Direcţia Silvică Suceava este dispusă să cedeze Primăriei Parcul Şipote

Şeful Direcţiei Silvice Suceava, Valerian Solovăstru, ne-a declarat că instituţia pe care o conduce este dispusă să cedeze municipalităţii zona împădurită din apropierea Cetăţii de Scaun, însă acest transfer s-ar putea face doar prin Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

„Am fost parte în procesul în care Primăria s-a judecat pentru obţinerea respectivei suprafeţe de teren, pentru că este normal să ne apărăm proprietatea în instanţă. Dar noi suntem dispuşi să dăm acest teren, dacă se va găsi o soluţie în acest sens”, a declarat Solovăstru. El a explicat că din întreaga suprafaţă împădurită aflată în zona Cetăţii de Scaun, doar aproximativ patru hectare de teren sunt considerate parc, restul fiind teren cu vegetaţie forestieră.

Valerian Solovăstru a explicat că deşi suprafaţa Parcului Şipote este în proprietatea Direcţiei Silvice Suceava, această instituţie nu are nici o posibilitate de a investi în reabilitarea aleilor şi amenajarea zonei. El a avansat ideea că aceste investiţii ar putea să fie realizate de Primărie, în condiţiile în care aleile, scările şi celelalte construcţii au fost realizate cu mulţi ani în urmă de municipalitate.

„Aleile care sunt acolo, stâlpii de iluminat sau canalizarea nu au fost făcute de noi, trebuie de văzut dacă toate acestea nu sunt trecute ca mijloace fixe la Primărie, şi dacă nu a intrat în inventarul lor. Este o situaţie mai delicată, însă singura noastră obligaţie este să asigurăm integritatea fondului forestier”, a declarat şeful Direcţiei Silvice Suceava.

 
Direcţia Silvică se împotriveşte construcţiei de blocuri în Parcul Şipote

Şeful Direcţiei Silvice Suceava a spus că una dintre cele mai „delicate” probleme din zona Parcului Şipote este intenţia unor firme de a construi două blocuri pe platoul unde a fost amenajat orăşelul copiilor. Solovăstru a declarat că nu înţelege de ce în respectiva zonă au fost date titluri de proprietate, în condiţiile în care terenul se află în proprietatea Direcţiei Silvice.

„Este terenul nostru şi din acest motiv monitorizăm în permanenţă zona. Am văzut că au fost puşi tot felul de stâlpi pentru delimitarea unor proprietăţi, am auzit că există intenţia de a construi blocuri, însă vreau să spun că noi nu vom permite realizarea unor astfel de lucrări”, a mai spus Valerian Solovăstru.

Sursa: Monitorul de Suceava

 

VIS 22.10.2008 – Parcul Sipote

| Ultimele | 0 Comments
About The Author
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>