{youtube}KtG9Jqk9spY{/youtube}

 

Ziua Muncii a murit, trăiască Ziua Muncii!

Scris de Iuliana Găleţeanu

Iniţial o sărbătoare americană a susţinerii zilei de muncă de 8 ore, 1 Mai a fost preluată de Internaţionala Socialistă drept Ziua Internaţională a Muncii, fapt ce i-a făcut pe liderii din State să se desolidarizeze de ea, celebrând în schimb Ziua Muncii în prima zi de luni a lui septembrie. În România, Ziua Internaţională a Muncii a ajuns în 1890 şi a fost sărbătorită cu mult fast de comunişti. Românii însă nu s-au dezis de ea nici după '89, 1 Mai fiind transformată într-un motiv de a petrece cu mici şi bere alături de prieteni. 1 Mai rămâne momentul deschiderii sezonului estival, pe care românii preferă să îl petreacă în staţiunile de pe litoral sau oriunde e cald şi soare.

Ziua Internaţională a Muncii, sărbătorită cu mult fast de comunişti, nu a rămas în memoria românilor drept un moment de tristă şi urâtă nostalgie. Pentru concetăţenii noştri, 1 mai rămâne momentul deschiderii sezonului estival, pe care preferă să îl petreacă în staţiunile de pe litoral, cu mici şi bere la munte sau, după buget, mai nou, pe litoralul bulgăresc, în Grecia, sau oriunde e cald şi soare. Pentru o minivacanţă de 1 mai, agenţiile de turism sunt deja pregătite cu numeroase oferte. Pe litoralul românesc, Mamaia rămâne una ditre cele mai scumpe staţiuni. Oferte avantajoase se prezintă şi pentru Grecia, Bulgaria, Turcia sau Croaţia. În medie, un sejur de 4 zile costă în jur de 100 de euro de persoană. În anul 1872, circa 100 de mii de lucrători din New York au demonstrat cerând reducerea timpului de lucru la 8 ore. La data de 1 mai 1886, sute de mii de manifestanţi au protestat pe tot teritoriul Statelor Unite, iar cea mai mare demonstraţie a avut loc la Chicago. În 1888, la întrunirea Federaţiei Americane a Muncii s-a stabilit ca ziua de 1 mai 1890 să fie data pentru susţinerea zilei de muncă de 8 ore. În anul 1889, Congresul Internaţionalei Socialiste a decretat 1 mai Ziua Internaţională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, iar cu timpul, această zi a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea ţărilor lumii, cu excepţia unor ţări precum Australia, Elveţia şi Statele Unite. Federaţia Americană a Muncii s-a dezis cu totul de 1 mai, celebrând în schimb Ziua Muncii (Labor Day), anual, în prima zi de luni a lui septembrie. În România, Ziua Internaţională a Muncii a fost sărbătorită pentru prima dată în 1890.

 

VIS 30.04.2008 – 1 mai

| Ultimele | 0 Comments
About The Author
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>